Risotto creveti

Risotto creveti

In primul rand, trebuie sa va spun ca sunt un mare fan al crevetilor. Nu ii consum / gatesc foarte des pentru ca este destul de greu sa ii gasesti in stare cruda (proaspeti sau congelati, fara sa fie prefierti) si atunci cand ii gasesti nu sunt tocmai ieftini :).

Daar… am gasit in supermarketul din cartier creveti congelati cruzi, decorticati, si asta combinat cu faptul ca aveam un litru de stock de peste in congelator am zis sa incerc primul meu risotto cu creveti. Acum pot sa spun un lucru macar: Cu siguranta nu o sa fie si ultimul. A fost delicios. A urcat rapid in topul mancarurilor mele preferate.

Folositi-l negresit daca vreti sa impresionati pe cineva. Trust me 😉

Intai, cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti despre risotto in general si despre acesta in particular:
rosotto-ul nu este pilaf. Daca este pus intr-o forma si sta, inseamna ca l-ai gresit. Daca boabele se lipesc unul de celalalt ca la chinezesc, nu e bun. Risotto-ul la final trebuie sa aiba o textura foarte cremoasa, delicata.  
– plecand de la punctul de mai sus, trebuie sa stiti ca nu toate tipurile de orez sunt potrivite pentru risotto. Cele mai uzuale sunt Arborio si Carnaloni (gasiti aici si soiurile mai exotice).
– procesul de preparare este foarte important. Nu-l pui pe foc cu un litru de apa si uiti de el 20 de minute. Ceea ce face produsul final asa cremos este amidonul de pe boabele de orez care se elibereaza treptat, pe masura ce amestecati in el.
– NU FOLOSITI SUPA FACUTA CU CUBULETE! Vorbesc serios! Pentru ca in orice risotto se foloseste supa (de legume, pui, vita, peste), veti fi tentati sa folositi cubulete. Don’t! Fie va faceti stock-ul acasa, fie folositi apa plata.
– pentru a-i oferi un gust si mai bogat eu am folosit stock de peste, foarte simplu de preparat de altfel: de fiecare data cand gatiti cu peste, pastrati capul, coada, oasele, si le congelati. Cand vine timpul le fierbeti cu 2 l de apa si cu 1/2 telina, 1 ceapa, 2 morcovi, o radacina sau tulpini de patrunjel, lasati sa fiarba 30-40 de minute (curatati spuma de deasupra din cand in cand), sare, piper, strecurati si folositi sau congelati in pungi (il puteti pastra aproximativ o luna).
– folositi neaparat creveti cruzi, nu din cei prefierti. Ii recunoasteti foarte usor in magazin: cei cruzi sunt gri / cenusiu (ca cei de mai jos), cei prefierti sunt rozalii / portocalii. Daca nu stiti cum sa-i decorticati, priviti asta.

Revenind la treaba noastra, iata de ce aveti nevoie sa faceti minunatia:

Ingrediente – Risotto cu creveti

  • 200 g orez Arborio
  • 300 g creveti
  • 1 litru supa stock de peste (puteti folosi si de legume sau pui)
  • o ceapa mare
  • 2 catei de usturoi tocati fin
  • o legatura de patrunjel
  • 3 sferturi de pachet de unt
  • 150 ml vin alb

Creveti cruzi

Metoda de preparare – Risotto cu creveti

 

Prima si prima data trebuie sa va asigurati ca supa este fierbinte. Puneti-o pe aragaz, adaugati jumatate din vin, aduceti-o la punctul de fierbere si dati focul la minim. Nu vrem sa punem supa rece peste orezul fierbinte pentru ca va stopa procesul de gatire.

Acum puneti intr-o tigaie incinsa o treime din unt, un catel de usturoi si crevetii. Asteptati pana incep sa se gateasca si isi shimba culoarea in roz (cam 2 minute) si apoi adaugati jumatatea de vin ramasa. Mai lasati 2-3 minute pe foc, pana cand crevetii vor fi gatiti iar tigaia nu mai miroase a alcool, semn ca acesta s-a evaporat. Scoateti crevetii in alt vas si pastrati lichidul ramas. Tocati marunt jumatate din creveti.

Mai puneti inca o treime din unt in alta tigaie (foc mediu), adaugati ceapa si usturoiul si asteptati pana cand devin aurii. Adaugati orezul si amestecati 2-3 minute.
Acum urmeaza partea cea mai importanta: adaugati 2 polonice de supa si amestecati des pana cand orezul absoarbe toata supa. Continuati sa adaugati cate un polonic de supa si amestecati in continuare. Asteptati pana cand tot lichidul este absorbit inainte sa adaugati din nou supa. Repetati procesul.  Adaugati zeama care a ramas de la creveti si mai lasati pana cand orezul este gatit al dente (nu trebuie sa fie foarte moale) si pana cand ati obtinut un amestec cremos.

Opriti focul!

Adaugati in compozitie crevetii tocati, jumatate din legatura de patrunjel, tocat fin si restul de unt. Amestecati bine si lasati sa stea cu un capac 1 minut.
Aveti grija sa nu lasati prea mult pentru ca orezul inca va inghiti supa iar voi veti ramane cu un risotto care nu mai este cremos.

Puneti risotto-ul in vasele pentru servit, adaugati cativa creveti deasupra, presarati patrunjel si bucurati-va de rezultat.

Risotto cu creveti

Nu uitati sa ne lasati un vot in casuta de mai jos. Daca v-a placut reteta impartasiti-o si cu prietenii pe retelele de socializare 🙂

Pofta buna!

Please install and activate Basic MailChimp plugin from Appearance → Install Plugins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*