Reteta risotto cu ciuperci

Reteta risotto cu ciuperci

Va povesteam intr-un articol anterior cat de mult imi plac ciupercile. Imi plac atat de mult incat aproape ca refuz sa gatesc cu variante uscate sau in saramura doar pentru ca stiu ca preparatul final nu o sa aiba acelasi gust ca cel facut cu ingrediente proaspete.
Apropo, daca stiti locuri in Bucuresti de unde pot cumpara ciuperci proaspete (altceva decat champignonĀ si pleurotus) va invit la un risotto cu ciuperci made the right way šŸ˜‰

Dar, pentru ca imi era tare pofta de un risotto am facut cu ce am avut la indemana: hribi si galbiori conservati (doar in apa cu sare), champignonĀ si shimeji
* am folosit pentru prima oara acest soi de ciuperci (shimeji) si mi-au placut foarte mult; au un gust diferit fata de celelalte, usor dulceag si delicat.

Cu ingredientele de mai jos faceti risotto cam pentru 6-8 persoane. Nu va faceti griji ca o sa va ramana. Chiar daca risotto-ul rece se transforma practic intr-o budinca si nu mai este bun de nimic, o sa vedeti cum il transformam in niste chiftelute de risotto delicioase šŸ™‚

Ingrediente Risotto cu ciuperci

  • 300 gr orez
  • 400 gr ciuperci ( ciuperci champignon, Ā galbiori, hribi si ciuperci shimeji)
  • oĀ ceapa medie
  • o mana plina de parmezan ras
  • o mana de patrunjel
  • un pahar de vin alb, sec
  • 1,5 l supa (stoc) de legume
  • un catelĀ de usturoi
  • sare, piper
  • unt, ulei de masline

Risotto cu ciuperci

 

Acestea fiind spuse, inarmati-va cu o lingura pentru ca o sa aveti de amestecat, nu gluma!

Mod de preparare Risotto cu ciuperci

Incepem prin a curata ciupercile si a le taia; jumatate le maruntim iar jumatate le taiem in bucati mai mari, chiar intregi in cazul galbiorilor.

Tocam si ceapa, pe care o punem la calit intr-o cratitaĀ incinsa. Separat, prajim ciupercile maruntite in unt si ulei de masline (daca sunt prea multe pentru vasul in care le prajiti este recomandat sa le faceti in mai multe ture pentru a se rumeni cat mai bine).

Cand s-a calit ceapa adaugam orezul, dam focul tare si il prajim cam un minut, apoi adugam paharul de vin si mai lasam un minut pana se evapora alcoolul. Peste orez adaugam ciupercile calite, iar apoi, treptat turnam cate un polonic de supa de legume, repetand procedeul pana ce orezul absoarbe tot lichidul si devine moale, 15-20 minute.

Cand s-a facut orezul, oprim focul Ā si adugam un cub de unt si parmezanul si il lasam sa se odihneasca 2-3 minute acoperit cu un capac.

Intre timp punem la prajit si restul de ciuperci, cele taiate in bucati mari/intregi. Cand s-au rumenit se adauga sare, piper, Ā patrunjelul si usturoiul tocate marunt. Acestea se servesc pesteĀ orezul deja preparat.

Ei bine, acesta este risotto-ul meu cu ciuperci
versiunea de compromis šŸ™‚

Tips and tricks

  • pentru un gust mai intens se pot folosi diverse combinatii de ciuperci salbatice
  • pentru a obtine un risotto cremos trebuie amestecat incontinuu si luat pe pe foc in momentul in care este foarte moale, pentru ca in momentul in care mai sta cu untul si parmezanul el inca maiĀ absoarbe din zeama
  • ciupercile calite puse deasupra dau un gust mai intens

Nu uitati sa ne lasati un vot in casuta de mai jos. Daca v-a placut reteta impartasiti-o si cu prietenii pe retelele de socializare šŸ™‚

Pofta buna!

Please install and activate Basic MailChimp plugin from Appearance → Install Plugins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*