oua fierte tari moi

 

Un ou fiert prea tare sau prea moale poate sa iti strice complet ziua. Cel putin, asta am patit de nenumarate ori, pana cand am invatat sa fierb un ou exact asa cum mi-l doream. Un ou perfect este atunci cand, fiert tare, nu are acel inel verzui in jurul galbenusului, iar interiorul este cremos si catifelat. Fiert moale, oul perfect are galbenusul usor cleios.
Stii sa fierbi ouale astfel incat sa iti iasa perfect de fiecare data? Hai sa iti arat – odata ce inveti nu mai este complicat deloc.

oua fierte

De sus in jos: Ou fiert foarte tare, potrivit si moale.

Aceeasi metoda pentru a fierbe un ou tare sau moale

Metoda mea presupune acoperirea oualelor cu apa rece, incalzirea apei pana la punctul de fierbere si apoi ridicarea tigaii de pe foc lasand ouale sa ajunga la punctul optim de preparare. Asa procedam pentru a face oualele perfecte pentru Paste sau atunci cand vrem sa pregatim oua pentru o petrecere, de exemplu, dar si cind doresti sa le obtii ceva mai moi, lasandu-le in apa un timp mai scurt.

Sunt cateva mici secrete in reteta de mai jos. Este posibil sa fie nevoie de mici “ajustari” pentru a obtine ouale “perfecte pentru tine” dar aceste lucruri le poti face in timp, pe masura ce repeti reteta noastra si obsrvi rezultatele.

Urmareste acest scurt clip video!

Cum sa cureti usor ouale fierte

Curatarea oualelor poate fi uneori o operatiune cu multe batai de cap, nu-i asa? Destul de des coaja se sparge intr-un milion de bucati iar albusul se lipeste cu incapatanare de acestea, obtinand niste oua totul inestetice de parca ar reproduce relieful selenar.

Daca doresti sa obtii niste oua perfecte din punct de vedere estetic dupa curatare, cel mai simplu truc este sa alegi niste oua nu foarte de proaspete, de o zi, doua. Pe masura ce timpul trece, ouale pierd din umiditate prin porii cojii iar bula de aer din virful oului devine mai mare. Totododata, pH-ul oualelor albe se schimba, de la un pH foarte scazut la un pH mai ridicat, ceea ce face ca albusul sa piarda din aderenta fata de coaja.

Ouale de ferma sunt destul de greu de apreciat cate zile au. Ideal, poti cumpara ouale cu o saptamana sau doua inainte de data prepararii si le lasi sa “imbatraneasca” in frigider.

Am mai descoperit o metoda: crapa usor coaja oului imediat dupa fierbere si scufunda oul in apa foarte rece. Decojirea lui se va face mult mai usor. Aceasta metoda nu este mereu o garantie, mai ales daca ouale sunt extrem de proaspete, insa poti obtine rezultate bune. Evident, daca planuiesti sa vopsesti ouale fierte pentru Paste, treci peste aceasta faza!

oua fierte apa rece

Cum sa fierbi ouale perfect de fiecare data
Pentru 6 oua
Ce ai nevoie:
Ingrediente

  • 6 oua mari, reci, din frigider
  • apa rece
  • gheata

Ustensile

  • cratita
  • cronometru
  • lingura
  • castron

Instructiuni:
1. Pune ouale intr-o cratita cu apa rece: Pune 6 oua intr-o cratita si umple-o cu apa rece. Apa trebuie sa treca minim 2 cm peste oua.
2. Incalzeste apa pana la punctul de fierbere: Pune cratita pe foc, neacoperita si incalzeste apa pana la punctul de fierbere. Tine cratita pe foc pana cand apa fierbe in clocot.
3. Opreste focul si acopera cratita: Imediat ce apa da in clocot, ridica cratita de pe foc si acoper-o. Nu uita cratita pe plita incinsa. Chiar daca ai oprit focul, apa poate fierbe in continuare si ouale vor deveni prea fierte.
4. Potriveste-ti cronometrul pentru perioada de tip dorita: Lasa ouale in tigaie pentru perioada potrivita de timp. Cat timp? Depinde daca doresti sa obtii oua mai moi sau mai tari. Iata cateva recomandari:

• Pentru oua foarte moi (cu albusul abia inchegat): 3 minute
• Pentru oua moi: 4 minute
• Pentru oua usor moi dar totusi cu galbenusul ferm: 6 minute
• Pentru oua usor tari dar cu galbenusul cremos: 10 minute
• Pentru oua tari: 15 minute

5. Loveste usor coaja oului: Dupa ce timpul dorit s-a scurs, scoate ouale din oala cu o lingura si loveste usor coaja oului in partea de jos pentru a sparge coaja in cateva locuri. Treci peste acest pas daca ai ales sa pregatesti oua foarte moi sau daca vrei sa vopsesti ouale pentru Paste.
6. Pune ouale intr-un vas cu apa si gheata: Umple un castron cu apa rece si gheata. Pune ouale fierte in castron si lasa-le timp de 1 minut.
7. Cojeste si mananca! Cand vrei sa mananci, cojeste ouale si bucura-te de rezultatele acestei retete.

Sfaturi utile
• Cantitate: Poti folosi aceeasi reteta pentru un numar diferit de oua. 6 este doar un numar ales de mine
• Depozitare: Puneti in frigider ouale pe care nu le mancati, nedecojite, in primele 2 ore de la fierbere. Pot fi tinute in conditii bune in frigider pana la 1 sapotamana.

Oua fierte

Articolul a fost preluat integral de pe thekitchn.com. 

Credite foto: Leela Cyd

Please install and activate Basic MailChimp plugin from Appearance → Install Plugins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*