Chec final


Chec final

…sau mai degrabă “cozochec”. De ce ? Pentru că are stafide, rahat și nuci, la fel ca un cozonac. Doar că este un chec. Și este foarte simplu de făcut. Ba mai mult, îl faci și repede.

Rețeta este furată de la mama. “Umplutura” însă este a mea.

Umplutura

 

Ingrediente

Pentru două checuri sănătoase am avut nevoie de:

  • opt ouă, aduse cu câteva ore înainte în camera de lucru
  • 300 de grame de zahăr tos și 200 de grame de făină – greutăți diferite, volume egale, așa că puteți să le măsurați în aceeași cană
  • 3 linguri de ulei vegetal (floarea soarelui, de preferat)
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • jumătate de plic de praf de copt
  • 3 – 4 cuișoare
  • o lămâie – coajă și suc
  • 2 linguri de cacao (opțional)
  • o păstaie de vanilie sau mai degrabă conținutul ei
  • unt pentru tapetat tăvile

Mod de preparare

Înainte de toate mi-am pregătit ingredientele ca să nu stau apoi să alerg prin bucătărie după ele. Apoi am tapetat două tăvi de chec cu unt și făină și le-am pus deoparte. Motivul cred că îl știți deja, bineînțeles, să pot la final să scot checurile mai ușor din tăvi. Cuptorul l-am setat încă de la început la temperatură ridicată.

Am separat ouăle cu atenție: gălbenușurile într-un castron iar albușurile într-un vas înalt si destul de încăpător. Peste gălbenușuri am aruncat un praf de sare și am încorporat cele trei linguri de ulei vegetal. Peste albușuri am aruncat două linguri de apă si le-am bătut spumă cu un mixer.

Albusuri batute

Treptat am adăugat și zahărul. Spre final am “scăpat” și de coaja și zeama de lămâie, dar și de păstaia de vanilie. Acesta este momentul în care m-am lepădat de mixer. Am continuat încorporarea gălbenușurilor și a făinii în spuma de albușuri folosind o spatulă și încercând să nu supralucrez acest amestec. Am făcut mișcări de jos în sus, rotative, ușor și treptat, până am încorporat ingredientele uscate. Praful de copt l-am adăugat în făină, iar pe aceasta din urmă am adăugat-o în două etape, cernută.

Amestecul l-am turnat în tăvile tapetate. Pentru că îmi place gustul de ciocolată am păstrat cam un sfert din amestec peste care am cernut și apoi încorporat praful de cacao. L-am împărțit apoi frățește în cele două tăvi.

Acum am transformat checul în “cozochec”. Mi se pare că i-am dat un pic de personalitate adăugându-i nuci, rahat și stafide. Cu o linguriță am răsucit conținutul celor două tăvi apoi le-am pus în cuptor la copt. Timpul de coacere este aproximativ. Eu le-am ținut 10 minute la temperatură mare, apoi 10 minute după ce am redus flacăra la intensitate medie și încă 10 minute la intensitate mică. Checul este copt atunci când s-a rumenit bine la suprafață iar la testul scobitorii, aceasta este uscată.

Cam așa arătau înainte de copt:

Chec inainte 2

Chec inainte

 

După cele 30 de minute am scos “băieții” din cuptor și i-am lăsat la odihnit în tavă nu mai mult de cinci minute, timp în care am măcinat cuișoarele și le-am împreunat cu zahărul vanilat. Am scos checurile pe un blat și le-am pudrat peste tot cu zahărul aromatizat.

Și cam așa arătau după:

Chec dupa

Personal, prefer checul la cafeaua de dimineață, dar merge perfect și cu un pahar de lapte.

Asta-i tot. Să aveți spor!

Please install and activate Basic MailChimp plugin from Appearance → Install Plugins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*